Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016



ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ εργαζόμαστε
Η εργασία είναι θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, γιατί  με αυτή  μπορεί να επιβιώσει. Επίσης βοηθάει  στην προσωπική εξέλιξη και αυτοπραγμάτωση του, όπως επίσης και  την καταξίωσή του στην κοινωνία. Ειδικότερα:                                                                                                                                       
1.Εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.                                                                                                      
Με την εργασία ο άνθρωποςεξασφαλίζει τα απαραίτητα για την επιβίωσή του και μια αξιοπρεπή ζωή.
2.Λειτουργεί σαν παράγοντας κοινωνικοποίησης.
Το επάγγελμα του κάθε ανθρώπου δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο για τηνεξασφάλιση οικονομικών εσόδων. Είναι  και κομμάτι της ταυτότητάς του και επιτρέπει στο άτομο να αποκτά μια σεβαστή και αναγνωρίσιμη θέση στο κοινωνικό σύνολο. Αισθάνεται μέλος μιας ευρύτερης ομάδας ανθρώπων στην οποία είναι αποδεκτό μέλος.
3.Ισχυροποιεί και καλλιεργεί τις δεξιότητες του ατόμου.
Με τη συστηματική επαγγελματική δραστηριότητα το άτομο έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες δυνατότητές του, αλλά και να βιώσει νέες επαγγελματικές εμπειρίες και απαιτήσεις. Η εργασία, ενισχύει την εργατικότητα, την ανθεκτικότητα, καθώς και την αντίληψη του ατόμου, δοκιμάζει διαρκώς τις αντοχές του, αλλά και μαθαίνει να επιλύει αναπάντεχα προβλήματα και δυσκολίες.                                                                                                                                                      Ο άνθρωπος αποκτά αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις νοητικές και σωματικές του δυνατότητες, γεγονός που ισχυροποιεί το χαρακτήρα του.  Μάλιστα, γίνεται πολύ πιο αποτελεσματικός σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του, αφού π.χ. αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα τη σημασία της σωστής  αξιοποίησης του χρόνου του και βρίσκει τρόπους να τον εκμεταλλεύεται καλύτερα.
4. Συναισθηματική ικανοποίηση.
Η επαγγελματική ενασχόληση, ιδίως και κυρίως όταν αυτή αφορά ένα επάγγελμα που βρίσκεται πλησιέστερα στις προσωπικές επιθυμίες του ατόμου, αποτελεί πηγή ουσιαστικής συναισθηματικής ικανοποίησης, καθώς καλύπτει την εσωτερική ανάγκη του ατόμου για δημιουργία και προσφορά. Λειτουργεί και ως στοιχείο ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης του ατόμου, καθώς του δημιουργεί την αίσθηση της επίτευξης και της προσωπικής επιτυχίας. Ο άνθρωπος αισθάνεται χρήσιμος, παραγωγικός και ικανός να πραγματοποιήσει τους προσωπικούς του στόχους.                                                                                                                                                           Επίσης μέσω της επαγγελματικής ενασχόλησης κατορθώνει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, καθώς διαπιστώνει σταδιακά τις ελλείψεις του, αλλά και τις δυνατότητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου